Nyhetsmorgon TV4

Imorgon kommer Nyhetsmorgon hem till min hösträdgård och livesänder. Så nu blir det städa av! Kl 09:15 och 09:50 sänds inslagen. 

Det här kommer vi prata om:

Gräsmattan, att löv krattas bort från denna så gräsrötterna ej drabbas av syrebrist. Men vi skippar att lägga dem på komposten, bättre att täcka mindre härdiga växter med tex rosor.Klipp ej gräsmattan för kort på hösten. Ju längre strå desto kraftigare/längre rötter och bättre förutsättningar har gräset att överleva.

Äppelträden och fallfrukt! Det är dags att plocka upp fallfrukten. Svampsjukdomar som skorv och fruktmögel trivs i den kvarliggande frukten. Fallfrukt duger inte till lagring, men blir perfekta att göra äppelmos, sylt eller gelé på. Prova också att göra torkade äppelringar, nyttigt godis – lite som söta och syrliga chips. Höstfägring – i isolerade krukor Blommande krukplanteringar vid entrén är vackra att se och roliga att plantera. Men tänk på att isolera krukorna så de ej blir för kraftiga temperatursvängningar för deras känsliga rötter. Bubbelplast eller liggunderlag är bra. Jag visar hur man kan göra. Gödsla på hösten – ska man? Var försiktig med gödsel på hösten, läs innehålls förteckningen noga så den ej innehåller kväve. Kväve får växterna att fortsätta växa och lurar dem från att avmogna. Däremot höstgödsel som innehåller kalium som stärker cellväggarna vilket ger växterna bättre motståndskraft mot sjukdomar samt ökar sockerhalten i växtsaften, precis som glykol i spolarvätskan till bilen. Det finns som alltid ett undantag som bekräftar regeln och i det här fallet är det lerjordar som är mycket hårt packade, här kan det löna sig att lägga på ett lager vanligt gödsel då det tar lång tid för näringen att nå rötterna. Men som sagt kväve som kommer ut i haven vill vi inte ha!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square